Jump to content
The library informs: Biblio är i bruk till 31.5.2024 / Biblio on käytössä 31.5.2024 asti
Cover for Det som aldrig fick ske : skolattentatet i Trollhättan
Isbn: 978-91-8002-422-8
Publisher: Mondial
Category:
Society & Culture
Accessible since: September 2023
Narrator:
Martin Wallström
Åsa Erlandsson
Length: 11 hours 15 minutes

Audiobook

Det som aldrig fick ske : skolattentatet i Trollhättan

»Obligatorisk läsning«
DN

»Andlös skildring«
UNT

»Reportagejournalistik av yppersta klass«
DI WEEKEND

Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av Sveriges första fullbordade skolattentat, i Trollhättan den 22 oktober 2015. Där är gärningsmannen som radikaliserade sig själv framför datorn hemma i pojkrummet. Där är poliserna som sprang in på skolan och hyllades för sitt agerande, men som själva brottas med känslorna efter att ha skjutit ihjäl den unge mannen. Och där är berättelsen om tre familjer som hade flytt till Sverige undan våld och förtryck, men som förlorade sina anhöriga i skolattentatet.

I detta hyllade reportage visar Åsa Erlandsson hur rasism, utanförskap och psykisk ohälsa kan få ofattbara konsekvenser. Och hur gärningsmän världen över uppmuntrar varandra att begå nya skoldåd.

*

»För att hon med virtuos berättarteknik kryper in under skinnet på både mördare och läsare och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia.«
Motiveringen till Stora Journalistpriset, Årets berättare 2017

*

Åsa Erlandsson är journalist och författare och har bland annat tilldelats Stora Journalistpriset, Guldspaden och Advokatsamfundets journalistpris. För boken Drottninggatan (2022) nominerades hon till Guldspaden för grävande journalistik och mottog Wendelapriset för bästa socialreportage.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone