Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Nunnan
Isbn: 978-91-7645-035-2
Förlag: Modernista
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: mars 2023

E-bok

Nunnan

Tillkomsten av Denis Diderots Nunnan [La Religieuse, 1792] härleds till ett practical joke där Diderot skickade brev till sin vän Marquis de Croismare signerade av en nunna. Markisen hade nämligen intresserat sig för ett uppmärksammat rättegångsfall där en nunna hölls kvar i klosterlivet mot sin vilja.
Således skapades Suzanne Simonin, en ung kvinna som skickas till ett kloster som en lättnad av sina föräldrars synder. Efter ett rymningsförsök utsätts hon för psykisk, fysisk misshandel och upprepad tortyr som nästan leder till hennes död. Händelserna återges i brevform och även om projektet till en början hade en skämtsam ingång växte det och blev ett av Diderots känsligaste och mest personliga verk. Därtill var Nunnan ett tongivande bidrag till den offentliga debatten mellan prästerskapet och intelligentian som definierade 1700-talets Frankrike.
I översättning av David Sprengel.

DENIS DIDEROT [1713-1784] var, vid sidan om Voltaire och Rousseau, en av de stora franska upplysningsfilosoferna, och en av sin tids mest lästa författare. Han var även huvudredaktör för den franska Encyklopedin. Diderots syn på gud utforskades i flera verk och leddes till att han fängslades tre månader i Vincennes. Flera av hans viktigaste verk publicerades först efter hans död, däribland Jakob Fatalisten, Nunnan och Rameaus brorson.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone