Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Återvändarna
Isbn: 978-91-8890-311-2
Förlag: Bokförlaget Tranan
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: november 2022

E-bok

Återvändarna

Luanda, 1974. Rui är femton år. Han har levt i Angola hela sitt liv och har aldrig besökt sina föräldrars hemland Portugal, men hans far har berättat många historier om metropolen Portugal. Fadern driver en transportfirma i Luanda, men när det portugisiska kolonialväldet över en natt upplöses måste familjen i likhet med tusentals andra portugiser snabbt lämna. I tumultet får Rui se sin far bli bortförd på ett lastbilsflak av angolanska rebeller, så han, hans mor och hans syster får ta sig till Portugal själva.

I Portugal blir de inhysta i ett femstjärnigt hotell i en fashionabel förort till Lissabon, där de får trängas med andra återvändande familjer.
Men det palatslika hotellet visar sig snart vara en skarp kontrast till den verklighet som möter återvändarna, för i Portugal är de allt annat än välkomna. Rui, som hela livet fått höra av sin far att han står över de svarta angolanerna, får nu uppleva att själv bli sedd som mindre värd. Samtidigt kämpar han också med att vara tonåring, med att hantera skolan, sin moders sjukdom och oron över vad som egentligen hände med pappan.

Återvändarna är en levande, varm, medryckande och stundtals humoristisk berättelse som på ett engagerande sätt ger läsaren en aning om vad det kan innebära att lämna sitt liv och sitt hem hals över huvud utan att ta med sig något, utan att veta var man hamnar, inte ha något att säga till om dit man kommer, vara totalt utlämnad i en ny och okänd miljö. Genom Ruis rättframma och klarsynta berättarröst kommer vi oerhört nära erfarenheten hos någon som tvingas fly.

Dulce Maria Cardoso (född 1964) är själv upvuxen i Angola och en »retornado«, som återvändarna kallas i Portugal. Hon är utbildad advokat och har skrivit ett flertal prisbelönta böcker. Återvändarna är första boken av henne som översätts till svenska.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone