Jump to content
Cover for Valo pimeydessä: Mustat aukot, maailmankaikkeus ja me
Isbn: 978-95-2364-202-7
Publisher: Aula & Co
Category:
Science
Accessible since: August 2021
Narrator: Jukka Pitkänen
Length: 11 hours 28 minutes

Audiobook

Valo pimeydessä: Mustat aukot, maailmankaikkeus ja me

Kansainvälisen huippututkijan teos tunnetusta ja tuntemattomasta universumista

Ensimmäinen valokuva mustasta aukosta oli tieteellinen sensaatio. Sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa seurasivat livelähetystä, jossa Heino Falcke esitteli kuvan huhtikuussa 2019. Se oli ensimmäinen konkreettinen todiste mustista aukoista, joiden olemassaolon Einstein oli ennustanut suhteellisuusteorian perusteella yli sata vuotta sitten. Valo pimeydessä kertoo Falcken johtaman Event Horizon Telescope -työryhmän tiestä mustan aukon kuvaamiseen.
Mustia aukkoja syntyy ulkoavaruuteen, kun massiivinen tähti kuolee ja siinä oleva aine tiivistyy. Pieneen tilaan pakkautunut suuri massa tuottaa valtavasti gravitaatiovoimaa, joka nielaisee kaiken lähelle tulevan, myös valon. Musta aukko on kuin portti tuonpuoleiseen: se avaa ulottuvuuden, jossa aika ja tila loppuvat. Siksi sitä ei voi tutkia tieteellisin menetelmin. Valo pimeydessä pohtii, mikä merkitys mustilla aukoilla on ihmiselle, ja kertoo, mikä pitää todellisuuttamme koossa.

Heino Falcke on radioastronomian ja astrohiukkasfysiikan professori Radboudin yliopistossa Nijmegenissa, Hollannissa. Hänelle on myönnetty lukuisia tiedepalkintoja, muun muassa Spinoza-palkinto. Hartaaksi kristityksi tunnustautuva Falcke on sanonut, että usko on hänelle sisäisen rauhan lähde ja motivaatio tieteen harjoittamiselle.

Jörg Römer on vapaa tiedetoimittaja ja Spiegel Online -sivuston tiedesivujen vastaava toimittaja.


”Falcken kyky kertoa pitkälle erikoistuneesta tieteenalasta on verraton: hän osaa selittää Einsteinin suhteellisuusteorian vaikka alakoululaiselle.”
– Spiegel


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone