Jump to content
The library informs: Obs! Fr.om 1.1.2023 kan du låna max 2 böcker/vecka. Huom! 1.1.2023 alkaen voit lainata enintään 2 kirjaa/viikossa.
Cover for Klyva vinden
Isbn: 978-91-7557-804-0
Publisher: Hoi Förlag
Category:
Young adults
Accessible since: August 2016

E-book

Klyva vinden

Klyva vinden är ett fascinerande äventyr, och berättelsen om ett unikt kvinnoöde – på stäpperna norr om Svarta havet på 300-talet f.Kr. Arima, en ung kvinna som fått en pojkes uppfostran och lärts upp till konstsmed, blir för sin yrkesskicklighets skull bortrövad av sarmater – ett nomadiskt ryttarfolk som styrs av kvinnor. Som barn var Arima självisk och trotsig och hon växer upp till en självsäker och envis kvinna, som samtidigt är både känslig och empatisk med en stor kärlek till djur. Hennes uppfinningsrikedom och många talanger, inte minst med pilbåge och till häst, väcker männens beundran, men kvinnornas avund.

Arima är trots svåra motsättningar fast besluten att skapa ett gott liv åt sig själv, och finner både vänner och en ny familj. Kärlek är dock inte enkelt i sarmaternas land:En ung kvinna som vill gifta sig måste först bevisa sin stridsduglighet genom att döda en manlig fiende. Arima vill inte döda, men är det möjligt att gå sin egen väg?

Det var den här problematiken som väckte författaren Elisabeth Hjortvids nyfikenhet: Hur kunde det kännas för en ung kvinna som ställdes inför detta krav och som absolut inte kunde tänka sig att döda en annan människa? Kommer Arima någonsin bli lycklig hos sarmaterna och samtidigt förbli sann mot sin egen natur, eller måste hon fly för att rädda det som betyder något?

Efter ha blivit falskt anklagad för mord och stöld är Arima nära att offras till gudinnan Tabiti, men hon räddas av det hårdföra befälet, Zama, som också upptar Arima i sin familj och lär upp henne i stridskonst. Även om Arima står i tacksamhetsskuld till Zama kan hon inte blunda för den hårda behandling sonen i familjen utsätts för, och inte heller kan hon acceptera att behöva strida och döda. Arima hade trott att ett samhälle styrt av kvinnor måste vara en förbättring, men hon kan aldrig anpassa sig till deras krigiska natur och tänker inte döda – inte ens någon som svikit henne.

Men mot sin vilja finner Arima att hon dras djupare in i kvinnornas spel och intriger, tills det inte finns något annat alternativ än att göra det otänkbara.

Klyva vinden är en berättelse om uppväxt, kärlek och modet att gå sin egen väg. Det är också en historisk äventyrsroman med inslag av folklore och magi, där tiden och miljön spelar en central roll. Författaren speglar sin egen kärlek till livet på hästryggen, och till det oändliga stäpplandskapet som breder ut sig från Karpaterna i väster till Kina i öster. Som Hjortvid själv säger: ”Att skriva om ryttarnomader utan egen erfarenhet av att sitta till häst från gryning till skymning – det skulle jag aldrig göra!” 


Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone